Megosztás:

Az IT-ban is jól érezhető szakemberhiány új helyzetet teremt a munkaerőpiacon, és kedvező lehetőséget biztosít sokaknak, akik magasabb fizetésre és új kihívásokra vágynak. Jelen pillanatban azok, akiknek van affinitásuk a szakmához – vagy azoknak akik még nem tudják, hogy van affinitásuk, csak a jövőjük is fontos számukra – , akár négy hónap alatt tehetnek szert olyan tudásra, amivel a mai Magyarországon jónak számító kezdőfizetésért helyezkedhetnek el. Az egyre több helyen elérhető gyorstalpaló/intenzív képzések megítélése is olyasmi, amivel kapcsolatban megkérdeztük az egymással versengő IT szakembereket – jöjjenek hát a válaszaik!

Emlékeztetőül: Az Országos IT Megmérettetésen Hálózati ismeretek, Windows Server üzemeltetés, Oracle SQL használata, Linux üzemeltetés, PHP programozás, SQL Server üzleti intelligencia, Weblapkészítés, JavaScript programozás, iOS, Android programozás, Java SE programozási nyelv használata, Java EE nyelv és szabványok használata, Java (Spring, Hibernate, JPA), DevOps, NET fejlesztés C# nyelven, ASP.NET, C++, Hacking, valamint Security Coding kategóriákban zajlik a verseny, összesen jóval több mint 2000  résztvevővel. Ha valaki több kategóriában játszott, és a kérdéssel többször találkozott, ezúttal a véleménye akkor volt hiteles és akkor számoltuk bele, ha azt minden alkalommal megerősítette.

Sokan üdvözlik az elképzelést

A legtöbb kategória résztvevői a válaszaik alapján támogatják az ilyen típusú képzések elterjedését. Kétféle válasszal lehetett kifejezni ezt, az egyik a „Hiánypótló, nélküle még nagyobb informatikushiány lenne az országban” a másik pedig az „Alapvetően jó az elképzelés, de még gyerekcipőben jár a kivitelezés” volt.  Csupán két olyan kategória volt, ahol az első választ megjelölők kerültek többségbe: az Oracle SQL használata (13,11% a 11,48 ellen) és az SQL Server üzleti intelligencia – ez utóbbi esetén azonban éppen kétszer annyian válaszoltak így, mint a képzéseket azért némi fenntartással kezelők, itt 20,62% tartja az informatikushiány egyik lehetséges megoldásának az intenzív képzéseket. A Hacking kategóriában holtverseny alakult ki, ott 13,3%-ot kapott mindkét lehetőség.

Ahogy látható, a 19 kategóriából 16 esetén azért azok vannak többségben, akik szerint ugyan jó elképzelést valósítanak meg ezek a képzési lehetőségek, de még gyerekcipőben járnak, és bőven van továbbfejlődési lehetőségük. A legtöbben a Java (Spring, Hibernate, JPA) kategóriában voksoltak így (19,86%), emellett a DevOps és az Android programozás kategóriákban volt a legmagasabb az ilyen választ adók aránya (19,05% és 16,58%). Érdekesség, hogy az utóbbi két kategóriában volt a legnagyobb az eltérés a két válasz aránya között is, mindkét kategóriában nagyjából a kétszer annyian vannak azok, akik, bár jó ötletnek tartják a gyorstalpaló képzéseket, de a hiányosságaikat is látják.

Negatív véleménnyel szerencsére kevesen vannak

A válaszokból egyértelműen kiderül, hogy az Országos IT Megmérettetésen résztvevők elenyésző része vesz részt ilyen intenzív képzéseken. A legmagasabb arányban (4,31%) a Java SE programozási nyelv használata kategóriában adták a „Magam is egy ilyenre járok, nagy a bizalmam az irányába” választ, 3,42%-kal, illetve 3,15%-kal pedig a Java (Spring, Hibernate, JPA) és a JavaScript programozás kategóriák vannak még a dobogón, már ami az intenzív képzéseken résztvevők számát illeti. Az összes többi kategóriában 3% alatt van az ilyen résztvevők aránya.

A másik végletet jelenthetnék azok, akik szerint az ilyen képzések ártanak a szakma színvonalának és megítélésének, de szerencsére ezt a típusú választ sem jelölték meg sokan – bár az erre voksolók azért többen voltak, mint az ilyen képzésen résztvevők.

A leginkább elutasítók a PHP programozás kategória indulói voltak, közülük 6,97% jelölte meg a „Komolytalanná teszi az egész IT szakmát” válaszlehetőséget. Szorosan követik a PHP programozókat a Linux üzemeltetők is, akiknek 6,36%-a adta ezt a választ a kérdésre. A 3. legelutasítóbb kategória az iOS volt, ahol 5,77% van negatív véleménnyel a kérdésről. Ezzel együtt már náluk is 6% alatt van azok aránya, akik szerint az ilyen típusú képzések rossz irányba terelik az IT szakmát.

Az alábbi táblázatban az össz szavazatok %-os eloszlását láthatjátok:

 

Mennyit ér majd a diploma?

“Hígul tőle az IT szakma, de az én diplomám/tudásom annál többet fog érni”; “Eddig sem volt diplomám, a tudás az, ami számít, ezek a képzések segíthetnek annak megszerzésében, ha önállóan nem megy”; “A piac kétféle tudást fog megkülönböztetni, ami így rendben is lesz”; “A diplomás képzések értéke fog csökkenni, mert ezek a tanfolyamok gyakorlatiasabb, piacképesebb képzéseknek tűnnek” – ezek közül a lehetőségek közül is választhattak a megmérettetés résztvevői, így arra is választ kaphattunk, hogy mit gondolnak a képzések diplomára gyakorolt hatásáról.

Nagyon sok kategóriában emelkedik ki azok aránya, akik szerint nem a diploma, hanem a tudás számít, de hét kategória versenyzői máshogy rangsoroltak:

A Java EE nyelv és szabványok használata, a Java (Spring, Hibernate, JPA) és az ASP.NET kategóriákban a legtöbben úgy vélekednek, hogy helyénvaló módon a piac kétféle tudást fog megkülönböztetni a jövőben (9,42%, 10,27% és 12,7% lett az ilyen válaszok aránya).

A .NET fejlesztés C# nyelven és a Security Coding versenyzői úgy ítélték meg, hogy bár a szakma hígul, de az ő diplomájuk értéke ezzel csak nőni fog.  (Arányok: 13,61% és 12,76%)

A Java SE programozási nyelv használata és az Android programozás kategóriák indulói voltak azok, akik közül a legtöbben (10,46% illetve 11,4%) épp ellenkező véleményen vannak, vagyis úgy gondolják, hogy a diplomák értéke csökkenni fog a gyakorlatiasabb képzések elterjedésével.

Ha te is szívesen megosztanád a véleményedet a témában, akkor írj nekünk, vagy szólj hozzá Facebook-on a cikk alatt!


Megosztás: